Betrouwbaarheid van Wikipedia?

Deze week is het de vraag of Wikipedia een betrouwbare bron is voor het doen van onderzoek? Om dit te achterhalen is het een mogelijkheid om de bron van informatie op te zoeken, waar op Wikipedia naar verwezen wordt, en dan controleren of deze informatie overeen komt.  Daarnaast kijk ik wat internet mij over deze vraag kan vertellen.

Wat ik als eerste tegen kwam was een onderzoek dat de betrouwbaarheid van Britannica en Wikipedia naast elkaar legde. Bij de vergelijking van 42 wetenschappelijke artikelen en deze twee bronnen/websites, bleek Wikipedia 4 fouten te bevatten, en Britannica 3. Volgens deze bron komt dat omdat Wikipedia continu wordt gecontroleerd en aangepast, wat de hoeveelheid betrouwbare informatie vergroot, en de foutieve informatie verkleint. Om het gewicht nog meer te evenaren, kan offline informatie ook foutief zijn, zo bleken publicaties van  Diederik Stapel, gefraudeerd te zijn, doordat informatie verzonnen was.

Vaak geven docenten aan dat studenten Wikipedia niet mogen gebruiken, omdat het geen betrouwbare bron blijkt te zijn. Medeoprichter van Wikipedia reageert hierop en zegt dat het wel betrouwbaar is, maar vindt dat studenten het alsnog niet zouden mogen gebruiken als primaire of secundaire bron. Dit omdat studenten volgens hem naar de oorspronkelijk bron zou moeten kijken en dieper in de informatie zouden moeten zoeken.

Je kan dus concluderen dat wikipedia betrouwbaarder is dan de meesten denken, echter wordt door docenten en oprichters niet aangeraden om dit als primaire bron te gebruiken. Als je dit ook niet doet is de kans op foutieve informatie ook kleiner als je zoekt en kijkt naar de oorspronkelijke bron. Maar Wikipedia blijft gebruiken in de “detective” fase van je onderzoek.

 

http://stephanvierkant.tweakblogs.net/blog/8075/hoe-betrouwbaar-is-wikipedia.html

http://www.quora.com/Jimmy-Wales-1/What-does-Jimmy-Wales-think-when-a-university-professor-states-not-to-cite-Wikipedia-as-a-primary-or-secondary-source

http://metareporter.nl/2012/09/27/de-onderschatte-betrouwbaarheid-van-het-web-en-wikipedia/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s